Geboorteplan

Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4'tjes. Maak er geen boekwerk van!  Zorgverleners hebben namelijk niet de tijd om een uitgebreid plan te lezen.
In een geboorteplan beschrijf je jóuw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Waarom een geboorteplan?
- je bent al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid
- je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.
- je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.
- door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt. 

Wat schrijf je in het geboorteplan?
- waar je wilt bevallen
- wie er bij de bevalling mogen zijn
- in welke houding je wilt bevallen
- of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
- of je je baby zelf wilt aanpakken of pakt vader het kindje aan?
- wie de navelstreng door mag knippen
- of je borstvoeding wilt geven

Niets in het plan staat vast!
- je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen
- ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden
- de verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis
- er kunnen ingrepen nodig zijn
- je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling

DOWNLOAD HIER JE GEBOORTEPLAN

tekst met dank aan KNOV

Recensies

  • Ik heb een zeer positief gevoel over gehouden aan de gehele bevalling. De cursus heeft ons super goed voorbereid op alles!! J. heeft ook echt het gevoel gehad te weten wat te doen en wat er allemaal gebeurde. Zelfs het puffen, ondanks weinig geoefend te hebben, was zo duidelijk uitgelegd, dat het mij goed afging. Heel erg bedankt dus!!

    M & J
  • We zijn dankbaar voor de cursus, die ons erg gerust heeft gesteld in de aanloop naar de bevalling en waardoor we veel beter geïnformeerd waren over de beslissingen die we uiteindelijk moesten nemen.

    V & S
  • Yes, we did it! En wel door jouw goede lessen. Ik ben zó blij dat we de cursus bij jou gevolgd hebben. We zijn heel goed geïnformeerd de bevalling ingegaan. De bevalling is snel maar heel ontspannen verlopen. Super, super, super bedankt!

    J & S